Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Yksi isoimmista yksittäisistä kustannuksista rakennusprojektissa on maanrakennuskustannukset. Jo tonttia pohtiessamme, yritin selvitellä, mitä tonttimme maanrakennustyöt suurin piirtein tulisivat maksamaan. Soittelin alueella toimiville maanrakennusurakoitsijoille ja sain heiltä arvioita, mitä tuollaiset työt ovat maksaneet. Meidän kannalta oli hyvä, että rakennamme asemakaava alueelle, johon nousee tällä hetkellä useita omakotitaloja ja maanrakennusurakoitsijoilla oli jonkunlaista kokemusta tämän alueen hinnoista. Hinnat pyörivät n. 5000 euron sisällä toisistaan, joten tästä sai hyvän arvion maanrakennustöiden osuudesta koko projektissa.


Kustannusarviot maatöistä

Kesällä asuntomessuilla vieraillessa talojen edustalla oli infotaulut kustannuksista. Itseäni tässä ärsytti se, että kaikki kustannukset oli arvioita. Miksi ei voinut olla esillä kustannukset ja vielä mieluummin arvio sekä toteutunut hinta. Kaikissa taloissa maanrakennustyöt olivat maksaneet saman n. 20000 euroa ja tämä sisälsi tekstien mukaan paalutukset, räjäytykset yms. Itse en ainakaan usko, että jos joudutaan paaluttamaan, niin silloin kovin helpolla saisi maanrakennusta 20000 eurolla. Itse siis ainakin kaipasin tietoa toteutuneista hinnoista ja mitä hinta on pitänyt sisällään.

Kun olimme päätyneet rakentamaan, ostaneet tontin ja talopaketin, niin samalla kun rakennuslupahakemustamme valmisteltiin, aloin kyselemään tarkempia tarjouksia maanrakennustöistä. Nykyään on tullut jollain talovalmistajilla mahdolliseksi ostaa maanrakennustyöt heidän kauttaan.

Helmitalonkin kautta on mahdollista saada maanrakennustyöt kiinteään hintaan 14000 euroa + sora. Itsekin ajattelimme ensin tätä vaihtoehtoa siksi, että se olisi stressitön vaihtoehto, kun tilaa kaiken yhdestä ja samasta paikasta. Meidän osaltamme maanrakennustöiden ostaminen Helmitalolta kaatui kuitenkin osittain heidän puolelta tulleeseen viestiin, että he eivät tee maatöitä kuin ns. normaalimaaperälle. Tämä tarkoittaa sitä, että tontilla ei saa olla liiemmälti täyttöä, räjäytyksiä tai paalutuksia. Lopulta olen tyytyväinen, että tämä kaatui heti alkumetreillä, sillä jälkeenpäin sanottuna voin sanoa, että saimme maarakennustyöt halvemmalla mitä se olisi Helmitalon kautta tullut maksamaan.



Mikä maanrakennustöissä maksaa?

Maanrakennustöissä hintaan vaikuttaa suuresti se, millaiseen maaperään tullaan rakentamaan. Tarvitseeko räjäyttää, paaluttaa tai täyttää? Tai onko tontti mahdollisesti esimerkiksi vanhalta teollisuusalueelta, jossa maaperä voi olla pilaantunutta ja tätä joudutaan poistamaan. Maaperätutkimuksella saa näihin selvyyden ja tämä kannattaakin tehdä, jos rakentaa vähänkään alueelle, jossa ei voi olla varma tontin maaperästä. Tämä on pieni hinta siitä, että talon perustukset tullaan tekemään oikein ja rakennus ei myöhemmin rupea vajoamaan.

Me rakennamme siis asemakaava-alueelle jossa naapurustossa on jo paljon rakennettu. Alue on kallion päällä joten paaluttaminen pystyttiin sulkemaan heti pois. Silmämääräisesti, kun tonttia katsoimme, niin siinä ei ole räjäytettävää. Naapureillamme esimerkiksi näkyi selvästi kalliota, jota tarvitsee räjäyttää rakennusten tieltä pois. Meillä ainoat räjäytykset voisi tulla eteen kun pintamaa on kuorittu ja jos sieltä löytyisi esimerkiksi kalliota tai isompi kivi viemärilinjan tieltä. Näillä tiedoilla ja sillä, että tonttimme vaatii täyttöä noin 1,5-2 metriä, lähdin kyselemään tarjouksia maanrakennustöistä.

Maatyöt urakkana vai tuntityönä

Tarjouksia kyselin niin urakkatöinä kuin tuntitöinä. Itsellä oli halu toimia apupoikana eli lapiomiehenä. Urakkatyönä teetettävät maanrakennustyöt karsiutuivat kuitenkin aika nopeasti pois vaihtoehdosta. Syinä näihin olivat se, että monet yritykset olisivat halunneet todella tarkat suunnitelmapiirustukset eivätkä he olleet valmiita arvioimaan kustannuksia alustavilla suunnitelmilla. Samalla heille ei myöskään käynyt se, että itse toimisin apupoikana vaan heiltä tulisi kaikki. Tässä ei siis pysty omalla työnteolla pienentämään kustannuksia.

Vielä, kun juttelin muutamien rakentajien kanssa kenelle oli tehty urakalla ja kenelle tuntitöinä, niin järjestäen tuntitöillä teetetyt maanrakennustyöt olivat tulleet edullisemmaksi. Tämä on kyllä ihan ymmärrettävää, sillä urakkatyönä ei voi ainakaan montaa kertaa ottaa taloudellisesti takkiinsa… Urakalla teetettynä on varmasti omat hyvät puolensa, mutta meillä tämä ei siis nyt päässyt jatkoon ja viimeiset keskustelut käytiin tuntitöinä maanrakennusta tekevien maanrakennusurakoitsijoiden kanssa.

Kysymykset  keskusteluissa mukana olleille urakoitsijoille olivat:
  • aikataulu jolla työt onnistuvat
  • voiko itse toimia lapiomiehenä
  • arvio hinnasta (työ ja murske) 

Maaurakoitsijan valinta

Maanrakennusurakoitsijan valinta käytiin lopulta samojen tekijöiden väliltä, joilta olin jo ennen tontin ostoa kysellyt arviota hinnasta. Yhden maanrakennusurakoitsijan jouduin pudottamaan pois, kun heille ei käynyt se, että itse toimii lapiomiehenä vaan lapiomieskin olisi tullut heiltä. Valintamme kohdistui lopulta blogissa jo aiemminkin mainittuun Maanrakennus Eino Mäkiseen.

Päätökseen vaikutti se, että heillä oli työmaa juuri vieressä ja he aloittivat samaan aikaan myös naapurimme maanrakennustyöt eli pääsivät töihin nopealla aikataululla ja pystyivät aikataulullisesti toimimaan toiveidemme mukaisesti. Heille asiakkaan itse toimiminen lapiomiehenä oli toivottavaa. Näin asiakkaalla pysyy koko ajan tieto mitä tontilla tapahtuu ja mahdollisia ongelmia pystytään ratkomaan jouhevasti.

Kolmas ja hyvin iso asia oli tietysti myös hinta. Heidän arvio kustannuksista oli finaalikolmikosta edullisin. Toiseksi tulleen hinta-arvio oli n. 5000 euroa ja kolmanneksi tulleen n. 10000 euroa kalliimpi. Liekö mikä, mutta myös maanrakennusurakoitsijoiden kanssa jutellessa, niin itse pääsin parhaiten Mäkisen kanssa juttuun ja jotenkin myös tunne sanoi, että heidän kanssa homma toimii.

Maatyöt kustannukset

Maatöiden aloitus

Nyt meillä oli maanrakennusurakoitsija ja arvio hinnasta. Vielä oli työt tekemättä ja lasku saamatta. Itseä tietysti koko projektin aikana ”jännitti” pitääkö arvio paikkaansa ja, miten paljon maanrakennus tulee lopulta maksamaan. Heinäkuun ollessa Helmitalollakin lomakuukausi, niin maanrakennustöitä lähdettiin aikatauluttamaan valmistumaan heinä-elokuun taitteeseen. Mitään tarkkaa päivämäärää ei lyöty lukkoon, sillä perustukset pystyi tilamaan oman aikataulun mukaisesti sitten, kun maanrakennustyöt ovat siinä vaiheessa, että perustukset voidaan tehdä. Maanrakennus Eino Mäkiseltä kaivuut suoritti suurimmaksi osaksi Jokke, joka käy päivätöissä muualla ja hän tekikin paljon hommia iltaisin sekä lauantaisin. Tämä sopi hyvin myös lapiomiehelle, jolla oli omat päivätyöt hoidettavanaan.

Kaivinkonetyöt tontilla aloitettiin vähän ennen kuin rakennuslupahakemuksemme oli hyväksytty kuorimalla pintamaasta humuskerros pois. Tontiltamme ei paljastunut rakennustöitä haittaavaa kalliota tai kiviä, joten räjäytystä ei tarvittu. Tämä oli hyvä uutinen, sillä naapurissamme jossa oli jouduttu tekemään vähän räjäytyksiä, oli räjäytysten osuus hinnasta ollut 5000 euroa.

Riippuen räjäytysten sekä louhinnan määrästä, niin samaisella alueella maanrakennuksesta oli koitunut yli 40000 euron lasku ja suurimmillaan jopa 70000 euroa, kun oli jouduttu räjäyttelemään kalliota. Täyttöä tonttimme tuli vaatimaan hieman enemmän, mitä alun perin oli arvioitu, eli n.1,5 metriä, että pääsimme tien pinnan korkeuteen. Täyttö toteutettiin kahdessa osassa. Ensin pohjalle ajettiin naapurustossa räjäytettyjen kalliolohkareita ja näiden väliin sekä päälle mursketta. Tämä tiivistettiin tiukaksi tärylätkällä täryttäen. Toinen osa toteutettiin samalla tavalla.

Maatöiden aloitus

Pohjatöiden valmistuttua olimme siinä korossa, että voimme vetää putket maahan. Salaoja- ja sadevesiputket sekä salaojien tarkastuskaivot hommasin Meltexiltä. Suurta kilpailutusta tähän en suorittanut, vaan menin sen mukaan mistä kuulin, että nämä saisi edullisimmin. Ja kyllähän nuo tuolta saikin edullisemmin kuin paikallisesta rautakaupasta. Tontin osuuden viemärityöt tilasin ammattilaiselta.

Heinäkuun, eli parhaan lomakauden ollessa käynnissä mahdollisia tekijöitä karsiutui jo tämän vuoksi pois. Sain kuitenkin sen verran tarjouksia, että pystyin valitsemaan tekijän joka pääsi joustavasti ja hinta oli ainakin tarjonneista kilpailukykyinen. Ehkä tässä näin jälkikäteen olisi voinut olla itse tarkempi ja työt olisi onnistuneet yhdellä putkimiehellä ja kaivinkonekuskilla. Nyt putkimiehiä oli kaksi ja toinen näistä oli ehkä osan ajan vähän turhaa. Ehkä 1,5 putkimiestä olisi ollut hyvä. Olisinko itse voinut olla se 0,5, niin se jää jossiteltavaksi. Se mitä säästöä tämä olisi tehnyt, niin puhutaan noin 200 eurosta.

Rakentaminen


Putkimiehet tekivät siis viemärin ja maanrakennusurakoitsijan kanssa itse laitoimme sadevesi- ja salaojaputket. Samalla asensimme myös kaapeleiden suojaputket tontille. Tämä homma saatiin tehtyä päivässä. Kun putket oli saatu maahan, niin tämän jälkeen alkoi maanrakennuksen viimeistelyvaihe, jossa tontille ajettiin mursketta, mitattiin korot ja täryteltiin vielä tiiviiksi perustuksia varten.

Perustukset ja maatyöt jatkuvat

Maanrakennustöitä päästiin jatkamaan perustusten jälkeen. Seuraavana tähän urakkaan kuului sisä- ja ulkotäytöt. Tässä samalla tontille ajettiin täytemaata nurmikon pohjamaaksi. Ulkotäyttöjen yhteydessä asensimme itse routaeristelevyt talkooporukalla. Routaeristeet ostin paikallisesta K-raudasta, josta sain parhaan tarjouksen materiaalista. Tässä kilpailutus kannatti, sillä routaeristepaketin lähtöhinnasta saatiin lähes puolet pois.


Maanrakennustyöt saatiin ennen talon pystytystä melkein valmiiksi, kun saimme pihan koronkin nostettua ulkotäyttöjen aikana haluttuun korkoon. Vielä muutama tunti maanrakennukseen liittyviä töitä on kaivinkoneelle tiedossa, mutta sitten loput työt lasken itse jo ainakin kuuluvan budjetissamme pihatöihin (pihan sorastus/asvaltointi tms. nurmikon istutukset ja kivetykset). Ennen töihin ryhtymistä itseäni mietitytti paljonko tähän menee aikaa ja rahaa. Nyt töiden jälkeen tähän on saatu vastaus.



Maanrakennustöiden kustannukset





Tontillemme ajettiin yhteensä vähän alta 900 m2, n. 2 metriä maa-ainesta. Näistä punnitun maa-aineksen määrä oli 1367,5 tn. Tämän päälle kalliolohkareet ja siirtomaa, joten kokonaisuudessa maa-ainesta ajettiin tontille varmaan ainakin n. 2000 tn eli 2000000 kg.  Tonttimme maanrakennustyöt tulivat kustantamaan kaikkinensa yhteensä 26 935 €. Pitikö laskettu budjetti? Ei pitänyt.

Maanrakennus Mäkisen antama arvio piti kyllä paikkaansa, vaikka maa-ainesta meni enemmän, mitä hekään olivat aluksi arvioineet. Se miksi budjetti ylittyi, niin tähän voi syyksi sanoa ensikertalaisuus. Eli maanrakennukseen oli budjetoitu erikseen maanrakennus työt ja maa-aines. Tässä ei oltu otettu kustannuksiin huomioon putkia ja eristeitä, jotka siis nyt on laskettu toteutuneisiin kustannuksiin. Alunperin maanrakennukseen oli budjetoitu 25000 €, joka siis nyt ylittyi vajaalla 2000 eurolla.

Yhteenveto

Itse olen kuitenkin tyytyväinen toteutuneisiin kustannuksiin, kun verrataan naapureiden maanrakennuskustannuksiin, jotka me alitimme usealla tuhannella eurolla. Olisimmeko voineet jossain vielä säästää? Materiaaleissa olisi voinut säästää vähän, jos niitä olisi vielä enemmän kilpailuttanut. Tämän säästön uskon kuitenkin olevan hyvin marginaalinen. Ja itselle oli alusta asti selvää, että näissäkään materiaaleissa ei säästetä laadun kustannuksella.

Työnosuudessa olisi ehkä päässyt jonkun sadan euron säästöön, jos itsellä olisi ollut aikaisempaa kokemusta näistä töistä. Jotain olisi ehkä voinut tehdä itse, mutta tässäkin puhutaan omasta mielestäni vain muutamista tunneista eli nämä tunnit voi nyt hyvillä mielin maksaa "koulutuskuluina".

Lopputuloksena voin sanoa, että olen tyytyväinen maanrakennusprojektiin. Töiden tavoitteeksi asetettu aikataulu toteutui. Maanrakennustyöt olivat valmiina heinä-elokuun vaihteessa ja perustukset tehtiin heti elokuun alussa. Perustusten jälkeen tehtävät työt myös valmistuivat hyvin ja saimmekin talopakettimme tämän ansiosta aiemmin, mitä se alunperin oli aikataulutettu. Kustannukset meni yli budjetin, mutta hyvin vähän ja tähän syynä oli ensikertalaisen tietämöttömyys ja siitä aiheutunut budjetointi virhe. Maksimaalisella kustannusten optimoinnilla säästöä olisimme voineet saada 400-600 euroa, mutta tämä olisi vienyt enemmän omaa aikaa.



Lue myös:



Kommentit

  1. Meillekin toi juuri kuljetusliike kaikki maanperustustöitä varten. Mukava lukea sinun kirjoituksia, täällä oppii viel paljon vaikka asiaan olen jo jonkin verran perehtynyt. Kiva erityisesti lukea missä voi mahdollisesti säästää jos haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä tekstistä voi oppiakin. Ainakin itse oppi maanrakennustöiden aikana paljon uutta ja asioita ottaisi eri tavalla huomioon jos nyt aloittaisi rakentamisen.

      Maanrakennustöistä en itse löytänyt hirveästi avattuja kokemuksia, kun ennen töihin ryhtymistä sellaisia yritin etsiä. Ja onhan tämä sellainen osa-alue rakennusprojektista johon vaikuttaa monta eri asiaa, joten suoraan ei voi kustannuksia vertailla. Itseä kustannuksissa kuten monessa muussakin asiassa kiinnostaa kuitenkin suuntaa-antavuus.

      Poista
  2. Hienoa, että jaksat avata aihetta näin tarkasti. Tosiaan pohjatöistä ja paljon muustakaan ei juuri löydy tarkkoja kuvauksia, että miten hommat sujuivat ja mitä se tuli maksamaan.

    VastaaPoista
  3. Maanrakennusurakka tulossa meille ensi vuonna. Aika kattava tämä kirjoitus, saan itsekin tästä jotakin vinkkejä. Esimerkiksi ottaisiko maatyöt urakkatyönä vai tuntityönä, että tuntityö siis tulisi hieman edullisemmaksi.

    VastaaPoista
  4. Se on kyllä hyvä, ettei tarvitse räjäytellä. Aika iso lisäkulu tulee räjäytyksestä. Meillä tehdään perustustyöt tontillamme ja meillä myös mieheni on auttamassa. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  5. Meillä on myös meidän sukutonttimme, jonne olemme miettineet tulevaisuudessa meidän oman talon rakentamista. Olemmekin alkaneet jo keräämään eri rakennusliikkeiltä tarjouksia ja muuta, että voisimme juuri ainakin tontin pistää jo valmiiksi. Kiitos oikein hyvästä ja laajasta kirjoituksesta maanrakennukseen! Kiva myös tuo hintaerottelu, että saa vähän käsitystä, missä hinnoissa liikutaan. Toki varmasti vaihtelee aina alueittain ja tontista riippuen.

    VastaaPoista
  6. Meilläkin on täällä Turussa maanrakennus työt alkukuopissaan, kirjaimellisesti. Vasta rakennuslupa on haettu ja nyt odotellaan vastausta. Kestikö teillä kauan luvan saaminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me saatiin rakennuslupa 10 arkipäivässä. Hyvässä lykyssä olisi voitu saada 5 päivässä, mutta jouduimme vähän täydentämään asemapiirrostamme. Olenkin kuullut, että Turussa lupien saaminen voi kestää ikävän kauan. Tsemppiä projektiin! T. Janne

      Poista
  7. Tuttavapariskunnallamme on pian alkamassa maanrakannustyöt täällä Espoossa. Olen hieman lupaillut mennä auttelemaan. Ainakin mielenkiintoista nähdä miten tuollainen projekti etenee, itse kun en ole koskaan rakentanut mitään. Ehkä vielä innostun ja rakennutan omankin talon. Tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  8. Hienoa huomata, että teillä on noin ahkera työläinen siirtelemässä betonimursketta. Meidänkin tontilla on alkamassa maanrakennustyöt piakkoin. Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä projektiin, kiitos!

    VastaaPoista
  9. Iso homma kyllä tuollainen talonrakennusprojekti. Itse en ole juurikaan rakentanut, mitä nyt pikkujuttuja mökin pihapiiriissä. Nyt on kuitenkin käynyt mielessä pitäisikö vetää mökille telekaapelit ja niille toki täytyisi tehdä alitus. Mutta maatyöt saa kyllä odottaa parempia kelejä.

    VastaaPoista
  10. Kiitos informatiivisesta kirjoituksestasi koskien maanrakennustöitä. Tuttavaperheemme on myös aloittamassa talon rakennusprojektia Turussa ja he ovat myös selvittämässä maanrakennuksen kustannuksia, sekä myös kannattaako työt tehdä urakkana vai tuntityönä. Tällä hetkellä heillä on haussa sekä maanrakennusyritys että kuljetuspalvelu Turussa.
    https://www.jt-pajunen.fi/palvelut/kuljetuspalvelu

    VastaaPoista
  11. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi maanrakennustöistä ja etenekin tuosta kustannusarviosta. Ystävillämme on myös rakennusprojekti suunnitteilla ja etsimme hyödyllistä tietoa myös maanrakennustöistä ja niiden kustannuksista. Linkkaan blogisi hänelle. https://www.koneurakointipykalisto.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  12. Mukavaa kun saa lukea kokemuksista ja kustannuksistakin. Meillä on alkamassa talon rakentaminen ensi vuonna, ja olemmekin miettineet eri kuljetuspalveluita täältä Torniosta. Kovasti jo odotellaan että saisi projektin alkuun. Hienoa että teillä on myös näitä pikkuapulaisia! Mielenkiintoinen blogi, jään ehdottomasti seuraamaan.

    VastaaPoista
  13. Hyvä että budjetti ei kuitenkaan tuon enempää ylittynyt, ja todella suuri ero teidän naapurin maanrakennuskustannuksiin. Tutulla myös alkaa rakentaminen keväällä ja he yrittävätkin etsiä kuljetuspalvelua, kaiken he aikovat kilpailuttaa. Mielenkiintoista nähdä kuinka heilläkin sitten homma etenee. Rakentaminen on aina jännittävää aikaa.

    VastaaPoista
  14. Kiitos paljon perusteellisesta ja informatiivisesta kuvakertomuksestasi. On oikein inspiroiva! Teidän rakennuspaikkanne on ihanteellisen tilava, kun taas meillä hirveän ahdas. Opinkin juuri nettiä läpi käydessäni, että jotkut maansiirtourakoitsijat ovat erikoistuneet ahtaisiin alueisiin. Heitäkin näin ollen tarvitaan. https://www.maansiirtoespoo.fi/index.php/kalusto-ja-palvelut

    VastaaPoista
  15. Meillä on talon rakentaminen ollut kauan haaveena. Vihdoin on tontti löytynyt, ja pitäisi aloittaa maanrakennustyöt kuukauden kuluttua. Minä kovasti sitä jo odotan, on hienoa nähdä kuinka asiat alkavat edistymään. Sitten myös käytännössä.

    VastaaPoista
  16. Täytyypä meidän hieman pyöritellä näitä numeroita ja budjettia vielä. On nimittäin myös tarve maansiirrolle, toki täytyy kysellä tarjouspyyntöjäkin. Kovasti moni asia mietityttää. Ei rakentamista ole vielä toki aloitettu. Kiva kun jaoit tästä asiaa ja kuvia. https://www.tih-maansiirto.fi/palvelut

    VastaaPoista
  17. Kiitos tästä selostuksesta ja kustannusten avaamisesta. Me suunnittelemme myös rakennusprojektin aloittamista. Tästä kirjoituksesta saimme apua meidän omien maanrakennuskustannuksien arviointiin. Nyt mietitään myös millainen jätevesijärjestelmä olisi viisainta asentaa.

    VastaaPoista
  18. Meillä on alkamassa tontin ensimmäiset maanrakennustyöt ja onneksi maanrakennusyhtiö lupasi hoitaa maansiirrot kiireellisesti ennen talven tuloa. Meillä myös rakennus nousee asemakaava-alueelle, jonne rakennetaan nyt vauhdilla taloja. Saapa nähdä, mikä on rakentamisen hinta-arvion ja toteutuneen hinnan välinen ero.

    VastaaPoista
  19. Meidän tontin maanrakennustyöt eivät onneksi vaatineet räjäyttämistä tai paaluttamista. Meillä oli ihan sama homma, että naapurilla oli löytynyt kalliota tontilta ja jännitimme tätä, sillä kustannukset olisi kyllä nousseet melkoisesti. Näiltä osin maanrakennuskustannukset olivat onneksi kohtuulliset.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)