Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Talon rakentamisessa on vaiheita, joita odottaa ja ne seuraavat toinen toistaan. Ensin rakennusluvan saaminen, maatöiden aloitus, sitten  perustukset, seinien pystytys, katto ja lattian valu. Talon pystytyksen jälkeen seuraava isompi odotus meillä oli lattioiden valu, joka meillä tehtiin lokakuun puolessa välissä. Seuraavaksi alkaakin sitten sisätöiden odottaminen ja väliseinien pystytys. Mutta nyt tässä on aiheena siis Ecofloorin maakostea betoni.

Usein rakennusten pihalla pyörii betoniauton säiliö ja putkesta tulee valmisbetonia. On varmasti monta hyvää syytä, miksi kannattaa valita valmisbetoni / märkäbetoni. Itsekin olisin myös varmaan tämän valinnut, jos olisin tehnyt lattiavalut itse, sillä minulla ei ennestään ollut tietoa muista vaihtoehdoista. Helmitalo käyttää kuitenkin lattioissaan lähes poikkeuksetta maakosteabetonia ja nyt, kun olen itse tähän tutustunut, niin olen oikein tyytyväinen tähän valintaan. Helmitalo perustelee valintaansa mm. projektien hallinnan helpottumisella ja nopeutumisella. Myös Tekniikan maailman Rakentaja maailman liitteessä (07/2019) uumoillaan, että maakosteabetoni voi tulla syrjäyttämään märkäbetonin tulevaisuudessa juurikin kuivumisnopeutensa ansiosta.

ecofloor

Maakostea betonin edut verrattuna märkäbetoniin

Lattiaa ei saa koskaan pinnoittaa ennen kuin se on tarpeeksi kuiva. Myös maakosteassa betonissa mitataan kosteutta, mutta maakostea betonilattia voi olla pinnoituskuiva jopa 3-4 viikon päästä valusta. Saman paksuinen märkäbetonilattia on kuivunut samassa ajassa 3-4 cm. Märkäbetonin lattian ”haitta” on myös, että pinnasta se kuivuu nopeasti noin 1 cm/viikko tahtia mutta tämän jälkeen kuivuminen hidastuu ja pinnoituskuiva se on vasta 6-7 kuukauden päästä valamisesta. Mikäli lattia pinnoitetaan liian nopeasti, voi eteen tulla pintamateriaalin kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia. Kuivumisnopeus on siis yksi todella iso plussa, jonka itse näen maakosteabetonin hyödyksi.

Toinen iso plussa maakostea betonille tulee ekologisuudesta. Maakosteassa betonissa on erittäin pieni vesi-sementtisuhde ja tämän vuoksi se ei esimerkiksi kovettuessaan luovuta vettä rakenteisiin. Suurin osa vedestä on kuljetusta, pumppaamista ja työstämistä varten. Koska vettä on vähän, niin työ on myös siistiä. Märkäbetonilla lattiaa valettaessa roiskeita voi löytyä seiniltä tai jopa katosta. Maakostea betonilla roiskeita ei tule ja tämä antaa myös lattiamiehille aikaa työskennellä huolellisesti, kun ei tarvitse pelätä betonin jämähtämistä.

ecofloor

Ekologisuuden puolesta puhuu myös jätteen määrä, joka syntyy maakosteasta betonista. Märkäbetonista syntyvän jätteenmäärä on aina vähintään 500 litraa, kun taas maakostea betonissa tämä on vain noin 10 litran ämpärillinen hiekkaa. Tämä johtuu siitä, että maakostea betoni valmistetaan työmaalla rekan perässä toimivalla niin sanotulla betoniasemalla.  Valmistus tapahtuu pumppausyksiköllä ja se on täysin tietokoneohjattua sekä automatisoitua.


Koska laitos ei ole suuri (tarvittaessa laitetta voidaan täyttää työmaalla) ja kerta-annoskoot ovat pieniä, niin tämän vuoksi jätettä ei siis synny paljon.  Laite punnitsee betonin osa-aineet sadan gramman tarkkuudella, sekoittaa ja pumppaa betonin paineilmalla jopa 120m päähän pumppuyksiköstä.


Jos maakostea betonin levitys on hitaampaa kuin märkäbetonin, niin se maksaa itseään takaisin myöhemmin. Maakostea betoni saadaan pumppauksen yhteydessä suoraan ja mittatarkkaan. Levityksen jälkeen lattia hierretään. Tämä tekee lattiasta vielä tasaisemman. Maakosteaa betonia ei tarvitse enää hioa, sillä sen pintaan ei muodostu ollenkaan sementtiliimaa. Maakostea betoni ei myöskään juurikaan kutistu kuivuessaan. Maakostea betoni lattia onkin siis suoraan valmis pinnoitettavaksi, kunhan on tarpeeksi kuiva.

maakostea betoni

Eli jos nyt olisin itse alkamassa rakentamaan ja pitäisi miettiä lattiaa, niin kyllä hyvin varmasti kääntyisin maakostea betonin puoleen. Tietysti ehkä vielä pitäisi yrittää etsiä tietoa märkäbetonista, mutta maakostea betonissa on niin paljon hyvää, mitä itse arvostan:
  • + Kustannustehokas (kalliimpi tehdä mutta ei jälkitöitä)
  • + Ekologinen
  • + Nopeasti kuivuva
  • + Nopeasti pinnoitettava
  • + Hyvä lämmönjohtavuus
  • + Hyvät askelääniarvot (matalataajuuksissa)
  • + Ei vaadi sementtiliiman hiontaa
  • + Puolet pienempi hiilijalanjälki

Myös varaston lattiaan maakostea betoni

Meillä tehtiin myös varaston lattia maakostealla betonilla. Usein varaston lattiaa ei pinnoiteta, mutta maakostea betonilla valettu lattia kannattaa pinnoittaa, että se ei ala lohkeilemaan. Pinnoituksen voi tehdä esimerkiksi Weber Vetonit 3000 lattiatasoitteella, jonka vielä maalaa epoksimaalilla. Luultavasti myös pelkkä epoksimaalilla maalaaminen riittää ja lattiasta tulee kestävä, mutta lattiatasoitteella siitä saa sileän, sillä maakostea betonin pinta jäänee hieman karheaksi.


Lue lisää maakoste betonista:




Kommentit

  1. Tämä maakostea betoni kiinnostaisi meitäkin saunarakennuksen lattiaksi. Kuivateltiin nääs talon lattioita 7-8 kk ja raksa seisoikin yhden kk ihan sen vuoksi.
    Mutta en löydä mistään vertailutietoja koskien lujuusluokituksia yms. ominaisuuksia verrattuna yleisempiin rakenne- ja lattiabetoneihin nähden. Saitteko te vertailutietoa suoraan toimittajalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ecofloorilta sain tiedon, että viimeisimmän lujuustestauksen mukaan maakosteanbetoni puristustulos(prisma) oli 3kpl:n keskiarvona 22,4 MN/m2 (tiheys 2080kg/m3).

      Suomessa tämä maakostea betoni ei ole vielä kovin yleistä ja itsekin löysin tästä vain yhden opinnäytetyön, jossa asiaa oli hieman tutkittu.

      Poista
  2. Tekniikan Maailmassa oli alkuvuodesta artikkeli maakosteasta betonista, mutta testin tulokset eivät ehtineet julkaisuun mennessä. Eli kuivuuko se todella riittävästi siinä väitetyssä ajassa ja onko ylipäätään olemassa pitkän aikavälin kokemuksia asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tähän olen varmaan väärä ihminen vastaamaan kun en ole alan ammattilainen mutta näin meille on sanottu. Ja kyllä näin uskonkin kun tuossa on niin vähän vettä, että kuivumista pitää enemmin hidastella kuin vauhdittaa.

      Poista
    2. Ikävä tuottaa jälkikäteen pettymys, mutta maakostea betoni on niin kutsuttua koostumusbetonia, jota ei lähtökohtaisesti saa käyttää kantavissa rakenteissa, kuten maanvaraisissa betonilaatoissa.

      Kantavien rakenteiden suunnittelu maakostealla betonilla on maankäyttö -ja rakennuslain vastaista, sillä koostumusbetonoiden lujuuden määrittämiseksi ei ole olemassa hyväksyttyä testausmenetelmää, johtuen maakostean betonin pienestä kokonaisvesimäärästä ja hyvin suuresta huokospitoisuudesta. Periaatteessa valmiista lattiasta voitaisiin porata lieriöt ja yrittää määrittää lujuutta tätä kautta. Käytännössä kuitenkin näissä lattioissa on paljon ongelmia, ja monessa tapauksessa poranäytteen poraaminen on mahdotonta, sillä lattia on pintaa lukuunottamatta täyttä hiekkaa.

      Lattian heikko lujuus voi pahimmillaan aiheuttaa pintamateriaalin irtoamista tai koko lattialaatan pinan irtoamista, tai painavien kirjahyllyjen tms suuria pistekuormia aiheuttavien esineiden kohdalla jopa rakenteen lävistysmurtuman, joka ilmenee pistemäisenä painumana laatassa, kovan pintakerroksen murruttua.

      Maakosteaa betonia tulisi käyttää ainoastaan toissijaisten rakenteiden kuten piha -tai mosaiikkilaattojen kiinnitykseen.

      Poista
    3. Pikkuleijonat rakentaa12. toukokuuta 2020 klo 19.43

      Kiitos viestistä! Sulla on varmaan heittää jotain linkkejä ja lähdemateriaalia tähän?

      Poista
    4. Betoninormit 2016: Kantavan betonirakenteen voidan katsoa täyttävän rakennuslainsäädännön ja -asetusten edellyttämät varmuustaso- ja säilyvyysvaatimukset, kun rakenne on suunniteltu eurokoodien mukaan ja toteutettu noudattaen standardia SFS-EN 13670 Betonirakenteiden toteuttaminen ja sen kansallista liitettä SFS 5975.

      Jos et usko, niin käy tutustumassa standardeihin. Rakenteellinen betoni luokitellaan ominaisuuksien kautta, joiden perusteella määräytyy myös sen koostumus. Maakosteabetoni taas on koostumibetonia, jonka lopulliset ominaisuudet heittelevät niin paljon, että niitä ei voida määrittää etukäteen. Siksi kyseessä on koostumisbetoni jota ostetaan betonireseptin mukaan. Tällainen betoni voi kuitenkin paikasta- ja olosuhteista riippuen olla ok tai totaalinen katastrofi.

      Lisäksi maakostean betonin valmistukselle ja testaukselle ei ole olemassa harmonisoitua tuotestandardia, joten sitä ei saa CE-merkitä. Koska kyseinen menettely on olemassa tavallisille betoneille tai polymeerimodifioiduille erikoisbetenoille ei maakosteabetoni ole laillinen tuote käytettäväksi osana kantavaa rakennetta.

      Poista
    5. Mielenkiintoista. Itse en jaksa uskoa että talonrakentajat käyttäisivät tätä jos asia on noin kuin sanot. Ottaisivat siinä turhan ison riskin. Onko sinulla millainen ammattitaito tämän takana vai oletko itse oppinut maallikko? Tarvitsee pyytää väitteellesi vastine.

      Poista
    6. Nyt on siinä mielessä puurot ja vellit sekaisin, että pitäisi ensin tietää mitä tarkoittaa "kantava betonirakenne". Omakotitalon lattia ei ole sellainen. Kantavia betonirakenteita ovat esim. seinät ja kannatinpylväät. Jos talon välipohja valettaisiin paikan päällä sen sijaan, että siinä käytetään ontelolaattaa, silloin kyseessä kyseessä olisi kantava betonirakenne.

      Poista
  3. En olekaan kuullut aiemmin tuollaisesta maakosteasta betonista, mielenkiintoista. Tyttäreni perheineen rakensivat muutama vuosi sitten omakotitalon, mutta rakenteet eivät tainneet kuivua kunnolla, sillä niihin tuli myöhemmin halkeamia, joita korjailtiin sitten injektoinnin avulla. Tuo maakostea betoni on varmastikin kätevä tuon kuivumisnopeuden ansiosta.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoisen kuuloinen materiaali tuo maakostea betoni. Kiva, että se on myös ekologinen vaihtoehto! Meilläkin on täällä Espoossa menossa talonrakennusurakka. Olen hieman haaveillut betonimurskeesta tehdystä pihatiestä.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista, että maakostea betoni kuivuisi nopeammin kuin märkäbetoni. Lattiavalun jälkeen jo seuraavana päivänä voi yleensä mennä tekemään töitä sisälle mutta kuten mainitset lattia on pinnoituskuiva vasta monen kuukauden päästä valamisesta! Ystäväni rakennutti betonielementeistä talon itselleen missä ekologisuus oli pyritty miettimään alusta loppuun kaikissa vaiheissa. Heille esimerkiksi tuli hiilineutraalit betonielementit. En ollut ennen näistä kuullut mutta idea on, että toimitusketjun päästöt on kompensoitu täysin. Kehitytä tapahtuu siis monella tavalla rakentamisen ympärillä. https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

    VastaaPoista
  6. Tietoa tuntuu olevan kuivumisesta , mutta entä ILMATIIVEYDESTÄ? Vuotaa ku seula

    VastaaPoista
  7. Olen erityisen vaikuttunut siitä, miten Ecofloorin maakostea betoni tarjoaa kestävän ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille betonilattioille. Artikkelissa mainitaan myös betonin kosteuden vähentävät ominaisuudet, mutta haluaisin lisätä, että Ecofloorin maakosteassa betonissa on myös erinomainen lämmönvaraamiskyky, mikä voi johtaa energiansäästöön rakennuksen lämmityksessä. Tämä on todella tärkeä askel kohti kestävämpiä rakennusmateriaaleja Suomessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Sähkösuunnitelmia

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat