Talopakettien vertailua ja tontin selvittelyä

Tonttikierroksen jälkeen ajatus oman rakentamisesta sai uutta puhtia. Tässä olisi mahdollista saada ihan uusi omakotitalo, josta olemme haaveilleet. Varainsiirtoveroakaan ei tässä tarvitse maksaa kuin mahdollisesti ostettavasta tontista. Nokialla tontti on mahdollista vuokrata tai ostaa. Laskeskelujen jälkeen olemme tulleet siihen tulokseen, että haluamme ostaa tontin, sillä se mahtuu kokonaisbudjettiimme. Samalla budjetilla voisimme ostaa Harjuniitystä uuden valmiin talon, mutta vuokratontilla. Itse rakentamisessa toinen vaihtoehto olisi siis pienempi laina pankista ja maksaa tonttivuokraa kaupungille, mutta ei ole järkevää maksaa vuokraa kaupungille, kun on mahdollista maksaa sitä "itselleen". Ja tämä kaikki siis samalla budjetilla kuin ostaa vuokratontilla sijaitseva valmis talo.

Laskelmien lisäksi selvitystä on tehty maanrakennustöiden vaatimista toimenpiteistä ja kustannuksista. Harjuniitty on kallioista aluetta ja todella moni on siellä joutunutkin räjäyttelemään. Meidän kiikarissamme olevalla tontilla ei räjäyttämistä mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole, joten sen puolesta räjäytyksistä ei tule lisäkustannuksia ja tontti vaikuttaa entistä houkuttelevammalle.

Pelkällä tontilla kun ei asuta, niin talokirjat on kaivettu uudestaan esille ja selailtu mahdollisia talopaketin toimittajia. Monta kirjaa sai hävittää jo sillä, että niistä ei löytynyt yhtään sellaista pohjaa mitä olimme itse ajatelleet.



Kirjaselailun jälkeen sovimme tapaamiset kolmen eri talotoimittajan kanssa.

Ensimmäiseksi kävimme tapaamassa Kastellia heidän toimipisteessään Tampereella. Kun olimme löytäneet "sopivan" pohjan, niin aloitimme "leikkaa-teippaa"-leikin ja huoneet järjesteltiin uudestaan niin kuin me haluisimme. Kastellilla oli myös hyvin esillä malleja, mitä materiaaleja heillä kuuluu toimitukseen ja mitä saa lisää lyömällä euroja pöytään.

Toisena tapasimme Ainoakodin edustajaa, joka tuli meille kotiin vierailulle. Myös heidän kanssa löysimme sopivan pohjan, jota sitten muokattiin meidän toiveidemme mukaiseksi.

Kolmantena tapasimme Helmitalojen edustajan. Kävimme tutustumassa kahteen rakenteilla olevaan Helmitaloon, joissa toisessa oli samanlainen pohja kuin mitä me olemme alustavasti katselleet ja toisessakin pohja oli lähes sama. Näissä näki hyvin miltä nuo talot näyttävät oikeasti (tai siis sen mitä voi nähdä keskeneräisistä rakennuksista).

Olen joskus kuullut jonkun kertovan, miten talopakettien vertailu on hankalaa. Tämä on tullut nyt itsellekin selväksi, sillä peruspaketeissa on hyvinkin paljon eroa. Toisilla pakettiin pitää ottaa erikseen lisäksi lämmitysjärjestelmä, mahdolliset takka ja tuuletusikkunat. Lisäksi pakettien perusmateriaaleissa on eroa. Ensiksi halvin paketti voikin olla pian kallein, kun siihen on lisätty kaikki tarpeellinen ja sen mitä itse haluaa.

Nyt on tiedossa tontin kustannukset ja mitä talopaketit tulisivat maksamaan, joten tästä on hyvä jatkaa talonrakennussuunnitelmia.

Kommentit

  1. Tosi tuo, että pelkällä tontilla ei asuta. Me myös olemme tehneet vertailuja, täytyisi nimittäin löytää joku joka tekisi maanrakennustyöt. Paljon vaihtoehtoja on, mutta täytyisi löytää se sopivin. Hieno juttu, että teillä selvisi kustannukset. Helppo siitä jatkaa. https://haapa-aho.com/yksityisille/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)