Pihatyöt (osa 1) Nurmikon kylvö

Pihatyöt eivät varmastikaan ole monen mielessä siinä vaiheessa kun tehdään maanrakennustöitä ja valmistellaan perustusten tekoa. Itselläkään se ei vielä siinä vaiheessa ollut kovinkaan mielessä, mutta viimeistään kun näin naapureiden kärräävän kolme kuorma-autollista multaa kottikärryillä talonsa taakse, niin päädyin siihen että meillä tuo osuus on hoidettava nyt rakennusvaiheessa. Tämä onnistuikin hyvin maanrakennusurakoitsijamme avustuksella ja vielä kun naapuritonttimme oli siinä vaiheessa, että sen kautta pääsi ajamaan hyvin talomme taakse, niin pääsimme tämän suhteen ainakin helpolla.

Rivitalomme takapiha oli rinteessä, joten nyt halusimme tasaisen pihan jolla lapset voivat pelailla. Takapihaa varten meillä kävi tuuri kun löysimme läheltä tonttiamme ja maanrakentajamme talleja työmaan, josta saimme täytemaata takapihallemme varsinaisen nurmikkomullan alle. Tuota sitten ajettiin useampia kuorma ja tasattiin oikeaan korkeuteen.


Tämän jälkeen päälle multaa ja piha oli nurmikkoa vaille valmis. Tässä vaiheessa ehkä vielä mietin, että laitamme ensi keväänä siirtonurmen. Siirtonurmesta on itselläni hyvät kokemukset juurikin edellisestä rivitaloasunnostamme. Siellä ei pystynyt kunnolla tekemään pohjatöitä ja kylvetty nurmikko ei jaksanut kasvaa. Lapsi- ja koiraperheellisen itsellä meni tuohon "kuraan" hermo ja laitoin siirtonurmen, joka onnistui oikein hyvin. Tämä oli helppo ratkaisu tuolloin, eikä tarvinnut pitää perheenjäseniä poissa pihalta sitä aikaa, että nurmikko kasvaisi.


Mieli kuitenkin muuttui kun ympäristössa näki kylvettyjä nurmikoita ja miten hyvin ne olivat vielä syksyllä lähtenyt itämään. Päädyimmekin siis itse kylvämään nurmikon. Nyt nurmikko saa rakennusajan olla rauhassa eikä tarvitse pitää innokkaita perheenjäseniä poissa pihalta. Ja on tässä se hyvä puoli myös, että jos tämä ei nyt jostain syystä onnistu niin ainakin pohjatyöt on tehty hyvin ja keväällä sitten voi miettiä uudestaan siirtonurmea. Sormet ristissä kuitenkin toivon, että saamme hyvän nurmikon myös itse kylväen.

Isännän siskolta saimme lainaan nurmikkojyrän ja kaupasta metsästimme pihalle sopivat siemenet sekä lannoitteet. Googlen avulla etsin mahdollisimman monta eri sivustoa antamaan vinkkiä miten saadaan kylvettyä tai istutettua hyvä nurmikko. Pihatöihden yhteydessä olenkin nyt pohtinut, istutetaanko vai kylvetäänkö nurmikko? Molempia kun löytyy googlesta... Näiden netistä löytyneiden ohjeiden pohjalta itsekin nyt sitten ensin kalkitsin ja lannoitin mullan.


Tämän jälkeen jyrän ja haravan avulla oli tarkoitus saada pihasta tasainen kuin golfviheriö, mutta tuosta jouduin ehkä hieman taipumaan. Lopputulos kuitenkin kelpasi perheelle, joten eiköhän se itsellenikin kelpaa. :) Ainakin hyvän kuntokoulun sain, kun nurmikkojyrän kanssa menin edes takaisin pihalla.


Nyt on nurmikon siemenet kylvetty ja voidaan jäädä syysauringossa odottamaan miten ne sieltä lähtevät itämään, ja saadaanko heti keväällä nauttia vehreästä itse istutetusta nurmikosta.






Kommentit

  1. Tuo siirtonurmi on kyllä hyvä. Ajattelimme sellaisen myös laittaa pihallemme. Ensin pitäisi vain puunkannot saada kantojyrsimellä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siirtonurmi on tosi helppo ja kivannäköinen! Kunhan vaan muistaa kastella aluksi tarpeeksi,niin meillä ainakin juurtui hyvin ja lähti hyvin kasvamaan.

      Poista
  2. Hyvä että eksyin tänne teidän blogin pariin! Pitääpä itsekin ottaa tuo huomioon kun maansiirtotyöt tilataan ensi keväänä. Olisihan se mukava nurmet saada kuntooon mahdollisimman pian ja piha kauniiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainakin olisi ollut hankala päästä tuomaan multaa takapihalle kun ympäristö rakentuu, niin varmasti säästettiin kustannuksissa kun tuo takapihan nurmikko tehtiin jo nyt. Ja jos se vaan onnistuu, niin keväällä on kiva kun jossain on pihaa valmiina eikä tarvitse koko ympäristö alkaa "mutavellistä" laittamaan.

      Poista
  3. Kävipäs tuuri kun löytyi niin läheltä työmaa, josta saitte täytemaata. Meidänkin pitäisi pian aloitella maanrakennus hommia täällä Turun seudulla. Hieman jännittää miten tällainen projekti oikein hoituu.

    VastaaPoista
  4. Tuon jyrän käyttely näyttää raskaalta puuhalta, mutta tuleepahan treeni samalla. Mikä kuljetuspalvelu teillä on ollut käytössä maanrakennuksessa? Itselläni on maanrakennustyöt alkamassa tontilla, ja pitäisi saada ammattimainen tekijä hoitamaan maa-aineksen kuljetuksia.

    VastaaPoista
  5. Onpas piha myllerryksessä! Meillä on myös myllerrys edessä ensi kesänä täällä Kiteellä kun vuorossa on jätevesijärjestelmän asennus. Kiva kuulla, että teillä on hyviä kokemuksia siirtonurmesta, itsekin olemme miettineet sitä vaihtoehtoa.

    VastaaPoista
  6. Meilläkin on piha ihan myllerryksessä syksyn rakennushommien jäljiltä täällä Haminassa. Nyt olen hieman vertaillut kuljetusliikkeitä, jotta päästään kevään tullen pihatöihin. Tuollainen siirtonurmi voisikin olla kätevä vaihtoehto, pitää laittaa harkintaan.

    VastaaPoista
  7. No nyt on tasainen piha! Meillä alkaa myös pihatyöt nyt keväällä kun pitää asentaa uudet jätevesijärjestelmät kotiimme täällä Mikkelissä. Kyllä tuossa varmasti kunto kasvaa kun työntää tuollaista nurmikkojyrää.

    VastaaPoista
  8. Meillä Savonlinnassa tehtiin samanlainen urakka pihamaalle! Kaivinkoneella ja maansiirrolla urakoitiin rinnettä loivemmaksi. Siirtonurmesta en ollut kuullut tätä ennen. Kiitos vinkistä, täytyy tutkia asiaa!

    VastaaPoista
  9. Siirtonurmi meilläkin oli harkinnassa aikoinaan! Perinteiseen kasvatettuun kuitenkin päädyimme. Meillä on kyllä nyt ensi keväälle ammattilainen etsinnässä joka tekisi meille pihatyöt, ja täytyy sanoa myös että meidän nurmi on aina ollut hyvin kituinen joka itseäni on häirinnyt. Joten siirtonurmikko on mietinnässä jälleen kerran..

    VastaaPoista
  10. Hyvä siitä tulee! Pihatyöt ovat mukavia, koska usein vaihtoehtoja on suhteellisen paljon, mitä voi tehdä. Meilläkin tulee uudistuksia kesällä. Ehdottomasti uutta nurmikkoa mietitään, ja on myös muutamia pensaita ja puskia jotka saavat lähteä. Ammattilaista olemme suunnitelleet, että saisi sellainen hoitaa työt. Meillä itsellämme saattaa aika olla haasteena, kun on muitakin projekteja tulossa.

    VastaaPoista
  11. Siirtonurmi on varmasti hyvä päätös. Meillä on se myös ollut harkinnassa. Voi olla, että sellainen vielä hankitaan, pohjatyöt täytyisi tehdä. Oli mukava lukea tästä. Meidän tuttu kertoi, että heille on myös sellainen tulossa, todennäköisesti ennen meitä. Mukava sitten nähdä miltä se näyttää. https://www.mesiansiirtonurmi.fi/siirtonurmi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)