Raksalla tapahtuu: Putkia kattoon ja lattiaan

Siitä on jo yli kuukausi, kun talo pystytettiin. Tämän jälkeen on tullut kirjoiteltua autokatoksen ja pihatöiden etenemisestä, mutta mitä talolla on tapahtunut, niin siitä seuraavaksi. Työt talolla eivät ole pysähtyneet, vaikka välillä onkin jaksoja ettei Helmitalon puolelta rakennuksella näy ketään.

Seinien pystytyksen jälkeen heti seuraavalla viikolla talolle ilmestyi ilmanvaihtomiehet asentamaan ilmanvaihtoputket välikatolle. Tämä työ sujui alle päivässä, vaikka pienen hankaluuden oli kattomme kaltevuus aiheuttanut. Kaavamääräyksessämme määrättiin kattokaltevuudeksi ¼ , joten katon ollessa loiva, sinne on vaikea työntää valmiiksi tehtyjä pitkiä/eristettyä putkia. Tämä kuitenkin onnistui ja ilmanvaihtomiehet pystyivät luovuttamaan työmaan eteenpäin.

helmitalo

Seuraavana päivänä työmaalla nähtiin miehet vetelemässä viemärilinjoja. Paikan päällä vieraillessa ja katsellessa, kun ammattilaiset hoitivat homman, niin tulin siihen tulokseen, että hyvä, että tämän tekee joku muu kuin itse. Nyt voi luottaa siihen, että viemärit tulivat oikeisiin kohtiin ja kallistukset ovat myös oikein. Kyllä tuo homma varmaan itseltäkin olisi sujunut, mutta huomattavasti hitaammin ja olisi sitä voinut ensimmäisten vessan vetämisten jälkeen jännittää meneekö tavara oikeaan suuntaan... ;)


Viemäreiden jälkeen päästiin laittamaan lattiaeristeet. Kun styroksit lattiassa, niihin oli piirretty huoneiden seinät ja ovien paikat. Nyt pystyi hahmottamaan huoneiden sijainteja ja kokoja. Kovin odotamme niitä oikeita seinä, sillä kyllä nytkin vielä esim. sauna näytti kovin pienelle. (Ei siitä ole suuri tulossakaan, mutta jotenkin silmä varmaan vielä valehtelee).


Lattiaeristyslevyjen päälle levitettiin vielä raudoitus, joten Warmian lattialämmitysasentajat pääsivät myös tekemään oman työnsä. Kyllä ammattilaisen työtä oli taas ilo seurata. Tässäkin tapauksessa putket menivät lattiaan lähes ilman kuvia. Asentajalta, kun kyselin, mistä tietää, miten putket vedetään mihinkin, niin vastauksena oli: Kyllä sitä oppii, kun muutaman sataa kertaa on homman tehnyt samanlaisiin taloihin. Tietysti kuulemma aina pitää kuvat vilkaista, koska ikkunoiden koot ja ovien sijainnit ovat voineet muuttaa reittejä, mutta muuten siis kuvat ovat painuneet jo mieleen, kun on useamman vuoden hommaa tehnyt. Vielä, kun apuna oli Makitan sidontakone, niin putkien sidonta lattiarautoihin kävi silmänräpäyksessä.

helmitalo blogi

Vielä ennen lattiavalua (lattiavalusta tulossa oma teksti) ulkotimpurit kävivät latomassa kattotiilet paikoilleen sekä naputtamassa viimeiset seinäpaneelit sekä räystäslaudat kiinni. Samalla kuisti sai pystypalkit, joten talo alkaa näyttämään pikkuhiljaa ulkoapäin siltä miltä se lopulta tulee näyttämään. Vielä puuttuu tietysti terassit, ovet ja maalaus.


Vaikka blogissa ei ole talonrakentamisen tilanteeseen viime aikoina ehtinyt paneutumaan, niin elämää on siis tuollakin ollut ja hommat ovat edenneet ihan mukavasti. Pieniä yllätyksiä aina tulee, mutta jälleen kerran kaikki on saatu hoidettua mallikkaasti kuntoon ja Helmitalo on vastannut mukavasti mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin. Esimerkiksi, kun lattialämmityksen jakotukki tuli eri paikkaan, mitä itse oli kuvitellut, niin Helmitalolta selvitettiin nopeasti, että se tulee ihan oikeaan paikkaan. Kuvissa jotka minä olin nähnyt, se oli jäänyt väärään paikkaan ja tästä johtui luuloni siitä, että sitä oltiin tekemässä väärään paikkaan. Nyt jakotukki on mahdollisimman hyvässä paikassa taloa ajatellen (Warmian asentajalta sain muutenkin hyvän ”luennon” lattialämmityksestä) eikä siitä kuulemma ole haittaa, että meillä on eteen tulossa kaappi. Onneksi emme olleet ehtineet kaappia tilaamaan, sillä nyt tiedetään, mihin kohtaan ei kaapissa saa tulla pysty seinää ja, että muutenkin kaappi kannattaa ottaa ilman takaseinää.




Kommentit

  1. Teillähän rupeaa jo mukavasti rakentumaan kokonaiskuva, miltä talo sitten loppujen lopuksi tulee näyttämään - Hienolta näyttää kyllä! Meillä on myös meidän uudella tontilla alkamassa pikkuhiljaa itse talon rakentaminen, että siellä on tällä viikolla vielä viimeisten viemäreiden ja muiden poraukset edessä. Hauskan värin olette valinneet muuten talollenne. Tsemppiä teille loppuprojektiin ja toivottavasti sujuu mutkitta!

    VastaaPoista
  2. Hyvin näyttää työmaalla työt etenevän. Meilläkin naapurit täällä Seinäjoella ovat aloittelemassa isompaa remonttia. Heille tulee ainakin kokonaisvaltainen putkiremppa jossa menee putket ja viemärit uusiksi. Tosin he ovat vasta alustavasti hieman kartoittaneet putkiliikkeitä.

    VastaaPoista
  3. Aikamoinen projekti kyllä teillä meneillään! Tuttavani rakennuttaa juuri omakotitaloa täällä Helsingissä ja olin viikonloppuna seuraamassa miten hommat etenee. Heillä seuraava vaihe on jo ilmastointimittaus. Keväällä pääsen sitten auttelemaan työmaalle hommissa jotka hallitsen paremmin kuten maalaus ja pihan laitto.

    VastaaPoista
  4. Kiitos perusteellisesta kuvauksesta. Tässä jäi mainitsematta, mikä on tuleva lattiamateriaali? Meillä on saneeraus menossa ja väliseinät tietysti paikoillaan, joten näkymä on ihan erilainen. Meille tulee lattialammityksen päälle puulattia. Uskon, että puu on täysin mahdollinen, kun lattialämpöputket eivät muutenkaan pääse maalämmön vuoksi kuumenemaan liikaa.
    https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)