Koko perhe talkoissa: routaeristeitä 354m2 ja 72 läpivientiä

Ensimmäiset talkoilut näkivät päivänvalon, kun pohjatöitä viimeisteltiin siihen vaiheeseen, että voisimme ilmoittaa Helmitalolle kaiken olevan valmista. Saimme avuksemme molempien rakennuttajien isät ja työlistalla oli routaeristeen levittäminen tontille sekä talon sisätäytön tasaaminen vaadittuun tasoon. Talkooporukka saatiin tällä kertaa majoitettu meidän 59 neliön kaksiossa, kun talkoilua porrastettiin ja vain perjantaina koko talkooporukka oli yhtä aikaa tontilla.


Ensimmäisenä ohjelmanumerona aloitimme routaeristeestä. Ensin pohjien tasoitus ja kallistuksen varmistus, jonka jälkeen levyjen levitys. Tämähän on nopea homma, kun levyt vaan levitetään rakennusten ympärille ohjeiden mukaisesti. Ehkä oletus ei ollut ihan tuollainen, mutta kyllä se ehkä hieman silti yllätti, miten paljon siinä lopulta oli hommaa. Meidän rakennuksien ympärillä on yhteensä kahdeksan salaojan tarkastuskaivoa ja seitsemän sadevesikaivoa. Näiden lisäksi kuistin ja kahden terassin perustuspalkit ja muutamat sähkökaapelien suojaputkien läpiviennit tarkoitti sitä, että eristelevyihin saimme mittailla ja leikata yhteensä 72 läpivientiä. Näiden läpivientien lisäksi tietysti levyjen leikkaaminen ja sovittaminen paikoilleen ohjeiden mukaisesti. Maallikoilta tähän hommaan saatiin aikaa kulumaan pari päivää. Rakennuttajana olen kuitenkin tyytyväinen työntulokseen, sillä nyt tiedän ainakin, että hommat on tehty huolella ja ei ole oikaistu työvaiheissa mitenkään saadakseen työ nopeasti tehtyä.



Maanrakennusurakoitsijallemme tarvitsee taas nostaa peukkua. Olimme jutelleet Maanrakennus Mäkisen Jokken kanssa, että yhden perustuspilarin voisi vetäistä kaivinkoneella oikealle paikalleen, linjaan muiden kanssa. Perjantaina iltapäivästä Jokke käväisi tontilla ja veti pilarin oikeaan kohtaan. Näimme saimme myös tuon kohdan levytettyä valmiiksi eikä tarvinnut jättää mitään kohtaa välistä. Muusta ei ollut siinä  perjantaina puhetta ja itsellä ainakin oli mielessä, että maata ruvetaan ajamaan levyjen päälle seuraavalla viikolla.

Muutaman tunnin päästä kuitenkin Maanrakentajan kuorma-auto kuitenkin kurvasi tontille sorakuoman kanssa. Puikoissa oli tällä kertaa Eino, joka tuli peittelemään jo autokatoksen routalevyt. Tämä oli positiivinen yllätys kun saimme levyt suojaan, eikä tarvinnut miettiä niiden rikkoutumista tai että tuuli veisi ne. Mainittakoon vielä, että ikä ei ole este eikä kovin paha hidastekaan ainakaan tässä tapauksessa. Einolla on ikää 86 vuotta, mutta niin vaan kaivinkone ja kauha pyörii Einollakin näppärästi.


Viimeisen päivän talkoiluksi jäi talon sisätäytön tasaaminen. Tähän olin miettinyt mielessäni kaiken maailman Pelle Pelottoman ja Speden tyylisiä apulaitteita, millä sen saisi nopeasti ja helposti tehtyä. Lopulta kuitenkin propellihatun ideat jäivät pöytälaatikkoon ja toteutimme tasauksen varmalla lanka-mitta -tekniikalla sekä harava-lapio/lumilapio työskentelyllä. Perustusten väliin pingotettiin siis lanka ja siitä mitattiin etäisyys soran yläpintaan. Lumilapiolla heitettiin liika sora "ylilaidan" ja haravalla viimeisteltiin tasaus. Näin mentiin koko talon pohja, kohta kohdalta pikkuhiljaa ja lopulta päivän päätteeksi koko talon sisätäyttö saatiin vaaditulle korkeudelle.




Viikonlopun talkoot onnistuivat siis hyvin. Suunnitellut työt saatiin tehtyä ja jälki on omasta mielestä ainakin on hyvä. Talkoiden lopputuloksen kruunasi vielä maanantai ja tiistai. Maanantaina Maanrakennus Mäkinen teki ulkotäytöt hyvälle mallilleen ja tontin pinta alkaa olemaan jo suurelta osaltaan lähellä lopullista korkoa.


Tiistaina vielä saimme sähköt, kun mittauskeskukselle toimitettiin mittari ja meidät kytkettiin paikalliseen sähköverkkoon. Nyt vähän täryttelyä, soran tasaamista sokkelin ympäriltä ja voidaan pitää seuraavat talkoot autokatoksen rakentamisen merkeissä.


Helmitalolle on ilmoitettu, että talon saa toimittaa. Nyt jäämme odottelemaan, milloin pääsemme ihmettelemään seinien pystytystä.

Pikku Leijonien Helmitalo löytyy myös Instagramista! Liity seuraamaan!

Kommentit

  1. Kiva seurata tällaista projektia ja sitä kuinka tuollaiset maanrakennushommat hoituvat. Olemme puolisoni kanssa täällä Turun seudulla ostaneet tontin ja ensi kesänä on samanlainen urakka edessä. Ihana kun teillä on koko perhe mukana talkoissa!

    VastaaPoista
  2. Tyttäreni perhe aloitti juuri maanrakennushommat täällä Mustasaaressa. Mielenkiinnolla seurailen heidän sekä muiden samanlaisia projekteja. Heillekin taidetaan ensi viikolla asentaa routaeristeet.

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että saitte rakennusprojektinne etenemään yhteisvoimin. Ystävämme ovat ostaneet vanhan maatilan ja he tekevät siellä mittavaa remonttia. Seuraavaksi on vuorossa uusien ikkuna-aukkojen timanttisahaus. https://www.uudenmaantimanttisahaus.fi/#etusivu

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)