Ensimmäiset merkit rakennuksista - perustukset

Viime viikon teemana oli perustukset.

Perustukset aiheuttivat vähän harmaita hiuksia aiemmin, mutta onneksi tämä ongelma saatiin hoidettua Helmitalon kanssa ja saimme heidän kautta myös samalla autokatoksen perustukset.

Viikko takaperin perjantaina olivat muotit ilmestyneet tontille ja maanantaina Rakennus Man saapui pystyttämään ja valmistelemaan tiistaina tapahtuvaa varsinaista valua.


Jo pelkkä muottien näkeminen tontilla sai aikaan hyviä fiiliksiä. Tästä se talon nouseminen oikeasti alkaa.


Tiistaina tontille saapui sitten odotettu näky, betoniauto. Vanhempien poikien kanssa suuntasimme ihmettelemään tätä ilmestystä. Pääsimme aitiopaikalle seuraamaan, kun mylly pyöri ja ison puomin päästä ruiskusi betonia muottien sisään. Päälle vielä vibraus, jonka jälkeen jäätiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin muotit purettiin pois.


Keskiviikkona muotit olivat poistuneet ja Rakennus Man viimeisteli perustuksia asentaen patolevyt ja leikaten sisältä sisemmän eristeen oikean korkuiseksi. Nyt meillä on perustukset talolle sekä autokatokselle, ja maanrakennushommat pääsevät jatkumaan täyttöjen teolla. Viikon teema, eli perustukset, täydentyi vielä torstaina, kun Helmitalolta käytiin viimeistelemässä terassien perustukset ja asentamassa alaohjauspuu perustusten päälle.


Perjantai ilta toi kuitenkin jobinpostia. Maanrakentajamme oli käynyt tontilla ja tehnyt pari huomiota. Pohjatyöt tontilla on tehty niin, että siihen tulisi 90 cm perustukset. Nyt perustusten korkeus onkin 100 cm. Tämä tarkoittaa, että lattia nousee suunnitellusta 10 cm korkeammalle. No tälle ei mahda mitään ja se on mikä se on. Moka on käynyt pohjien korkoa tehdessä, kun jostain syystä maanrakentajamme on luullut, että perustukset ovat 90 cm korkeat, mitä ne kuulemma yleensä ovat.

Toinen ongelma on patolevyn korkeus. Määräykset sanovat, että sokkelia pitää olla maanpinnalla vähintään 30 cm ja puutaloissa suositellaan, että sitä on 40 -50 cm. Meillä patolevy on asennettu nyt  niin, että sokkelia jää maanpinnalle vain tuo määräysten minimi 30 cm. Liekö sekaanuksen aiheuttanut arkkitehtikuvissa olleet ristiriidat kuvien välillä, kun toisessa maanpinnan korko on 154,70 ja toisessa 154,80. Itse emme kuitenkaan ole patolevyn asennukseen tyytyväisiä juurikin sen vuoksi, että meille tulee puutalo ja emme halua että alimmat laudat joutuvat riskialttiiksi vedelle. Toiseksi, kun patolevy on nyt korkeammalla, niin meidän pitäisi nostaa myös pihan korkoa korkeammalle kuin suunniteltu, ja tämä aiheuttaa ongelmia pihan maanpinnan muokkaamiseen. Mikäli pihamme nousee, niin on riski siinä, että kallistusten teko on hankalaa ja naapuritkaan ei välttämättä ole tyytyväisiä pihamme noususta ylemmäs siitä, mitä on suunniteltu. Tällä hetkellä patolevyn korkeus ja se kuka sen korjaa on selvityksen alla Helmitalolla, mutta toivotaan, että tähän löydetään hyvä ratkaisu.

Lauantaina kävimme koko perheen voimin siivoamassa perustusten teossa tulleita roskia samalla, kun kaivinkone aloitteli jo talon sisätäyttöä.


Kommentit

  1. Meidän uudella tontilla täällä Jyväskylän suunnilla ollaan juuri myös alkamassa tekemään perustustöitä. Aika jännä miten teille on voinut sattua, että perustuksista tuli liian korkeat ja toivottavasti saatte järkättyä sen siten, että siitä ei tule suurta vaivaa. Toivotaan, että meillä menee hyvin ja pitääpä olla erityisen tarkka noiden mittojen seuraamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Teillä mennään sitten aika samoissa vaiheissa talon kanssa. Perustusten teko meni meillä muuten kyllä tosi hyvin ja nopeasti ja perustusjengi teki täysin kuvien mukaan. Onneksi pienellä muokkauksella saadaan korjattua asiaa :) Tsemppiä rakennushommiin!

      Poista
  2. Perustusten tekeminen on jännä vaihe, siinä alkaa talo ensimmäistä kertaa kunnolla hahmottua. Meille asennettiin valumuotit viime viikolla ja huomenna alkaa varsinainen valu. En malta odottaa, että betoniauto ajaa pihaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, muistan tunteen :) vihdoin jotain konkreettista :)

      Poista
  3. Meillekin tehtiin uudelle tontillemme Turussa perustukset ja muita maanrakennushommia tänä syksynä. Se on kyllä fiilis kiva kun perustukset vihdoin alkavat nousta ja talo hahmottua. Nyt odottelemme betoniautoa saapuvaksi, en malttaisi millään odottaa!

    VastaaPoista
  4. Tyttärenikin perheineen aloitti juuri maanrakennushommat täällä Kotkassa ja tänä viikonloppuna pitäisi kuljetusliikkeen tuoda ensimmäisiä muotteja sun muuta tontille. Kiva seurailla tällaista projektia sivusta, itse kun olemme puolisoni kanssa aikoinaan ostaneet valmiin talon. Siivoushommaa tuollaisessa urakassa varmasti riittää!

    VastaaPoista
  5. Tuo on niin kiva vaihe kun talo vihdoin alkaa muistuttaa taloa eikä ole pelkkä tyhjä tontti! Itse ei ole koskaan tullut rakennettua, mutta rempattua senkin edessä. Ensi kesänä on edessä isoin projekti tähän mennessä kun mökillemme pitäisi uusia jätevesijärjestelmät.

    VastaaPoista
  6. On kyllä mukavaa kun näkee sen edistyksen lyhyessäkin ajassa. Meilläkin alkaa rakennusurakka, vielä täytyisi teräsrakenteet hankkia. Meillä kyseessä on suuremman autohallin rakentaminen yrityskäyttöön. Omakotitalo onkin valmistunut jo muutama vuosi sitten. https://www.pipingservice.fi/asennus--ja-hitsauspalvelut/laiteasennukset-ja-terasrakenteet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)