Älytön koti: Meidän sähkösuunnitelma muuttui todeksi

Taskussa älypuhelin, kädessä älykello, autossa älyllisiä järjestelmiä ja lapset leikkivät leluilla joissa on älyä. Nykypäivänä ei omalla älyllä pärjää, vaan lisä-älyä löytyy kaikkialta. Millaisia älyllisä järjestelmiä siis taloon?


Sähkösuunnitelmia tehdessä tiedossa oli budjetti ja sen aiheuttamat rajat.  Talostamme ei tule älytaloa vaan ennemminkin lapsiperheen älytön koti.

Rakennusprojektin aikana olenkin aina välillä pohtinut, mitä älyllistä haluisin taloomme. Vaikka talosta ei tule älykotia, niin kyllä sieltä löytyy laitteita, joissa on jonkunlaista älyä. Rakastan saunomista. Puulämmitteinen mökkisauna on tietysti paras mutta kotiini en puusaunaa halua sähkökiukaan helppouden vuoksi. Tässä on yksi älyllinen järjestelmä, mikä meille tulee. Saunan voi ajastaa olemaan valmis tiettyyn aikaan ja järjestelmä oppii säätämään itsensä niin, että se aloittaa lämmittämisen optimoidusti. Tästä on iloa kiireisinä iltoina, kun juostaan lasten harrastuksissa ja ruokaostoksilla.

Toinen, mihin meillä tulee vähän älyä on ilmalämpöpumppu. Tälle tehtiin sähkötöiden yhteydessä jo varaus, mutta itse laitetta ei ole laitettu vielä tilaukseen. Tämä on tällä hetkellä tutkintalistalla ja mietinnässä, mitä laitteelta halutaan. Haluaako ns. takkatoiminnon tai että sisäyksikkö seuraa liikettä ja puhaltaa sen mukaan.

Muutenkin taloon tulee varmasti huomaamatta älyä, mitä itse ei edes ajattele älyllisenä. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmä kätkee sisälleen rutkasti älyllistä toimintaa. Itse en kuitenkaan budjetinkaan vuoksi halunnut meille älykotia, jossa kotiin tullessa (tai jopa kotimatkalla) nappia painamalla kahvi alkaa tippumaan, valot säätyvät päivän tunnelmaan sopivaksi ja oikea musiikki soi, kun avaan oven. Jos rahaa olisi käytettävissä enemmän, niin varmasti valojen kanssa olisin hifistellyt, mutta en ole aivan varma olisinko siltikään vielä halunut liian älyllistä kotia. Tämän kanssa voikin siis jossitella ja voihan sitä myöhemminkin sitten hankkia erilaisia älyjärjestelmiä kotiin, mitä voi liittää wifi-verkkoon.

Sähkösuunnitelma muuttui todeksi

Heinäkuun lopulla tehdyt sähkösuunnitelmat konkretisoituivat vihdoin, kun talolle alettiin vetää suunnitelmien mukaan sahkökaapeleita ja asentelemaan sähkörasioita. Siitä, kun sähkösuunnitelma lukittiin, on tullut useamman kerran vilkuiltua suunnitelmaa ja pohdittua olisiko jotain pitänyt tehdä toisella tavalla. Olen kuitenkin ollut koko ajan ihan tyytyväinen suunnitelmaan ja ainoa muutos, mikä vielä ennen töiden aloitusta tehtiin, oli että muutimme kylppärin valaistuksen plafondista spotteihin ja saunan ohjauspaneeli siirrettiin pois "teknisestä tilasta" kodinhoitohuoneeseen.

Itse työn aikana tajusimme vielä kahden valokatkaisijan huonon sijainnin keskellä seinää ja näiden paikkaa siirrettiin ainakin meidän mielestä järkevämpään paikkaan. Tämä oli tässä vaiheessa vielä helppoa kun johtoja vasta vedeltiin kattoon.


Helmitalon sähkökalusteet noudattelevat aika hyvin Helmitalon yleistä linjaa talon varustelussa. Mitään erikoisuuksia ei paketista löydy, mutta paikoitellen on vähän parempaa kuin "ihan perus". Keittiössä työvalona on led listaa ja esimerkiksi eteisestä löytyy spottivalot. Pistorasioita löytyy, mutta niitä ei ole kuitenkaan joka nurkassa. Sähkösuunnitelman pohjaan teimme omia muutoksia, jolla saimme pientä mukavuutta esimerkiksi valaistukseen. Keittiöön ja olohuoneeseen lisäsimme spottivaloja, joita voi sytyttää eri ryhmissä riippuen, millaista valaistusta kaipaa. Saunaan tunnelmaa luomaan lisättiin kuituvalo kattoon.


Pistorasioita lisättiin, jotta ei tarvitse ainakaan niin paljoa leikkiä jatkojohdoilla. Keittiöön ja meidän makuuhuoneeseen laitettiin myös varaukset epäsuoralle valolle kaapistojen päälle. Näitä valoja kuitenkin katsotaan sitten, kun kaapistot on asennettu. Itsellä kuitenkin tähän on jo ajatus sen mukaan, mitä edellisessä asunnossamme tehtiin. Samalla myös vaihdoimme perinteisen ABB:n Jussi-sarjan pistorasiat ja kytkimet ABB:n Impresivon pistorasioihin ja kytkimiin.


Nyt sähköt ovat siis vedetty ja seuraavaksi alkaa seinien ja katon umpeen laittaminen. Aika näyttää saimmeko muutoksillamme sellaista, mitä halusimme, mutta ainakin toistaiseksi olen hyvin positiivisin mielin.

Lue myös:

Seuraa myös Instagramissa: @pikkuleijonat_rakentaa


Kommentit

  1. Paljonhan tuohon jo tuli muutoksia :) Lisähinta kiinnostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkkaa loppusummaa lisätöistä ei ole vielä tiedossa (palataan tähän vielä kun asennukset viimeistelty ja nämä selviää...).

      Muutosten hinta tulee näihin menneistä materiaaleista ja työstä. Töissä laskutetaan sähköasentajan ja timpurin työt tuntityönä. Arvio muutostöiden hinnasta oli kun töihin lähdettiin n. 2000 euroa.

      Itse laskeskelin, että lisätyt spotit, kuituvalo ja pistorasiat maksavat n. 900 euroa. (Kuidun osuus on n. 400 euroa) Tähän päälle kaapelit yms. sekä Jussin ja Impressivon välinen erotus, niin saadaan materiaalin hinta.

      Poista
  2. Kiitos :) seuraan mielenkiinnolla, oma Helmitalo projekti on vasta aluillaan ihan eteläiseen Suomeen :)

    VastaaPoista
  3. Totta, voihan sitä myöhemminkin hankkia erilaisia älyjärjestelmiä. Meilläkään kotona ei paljon älyjärjestelmiä ole. Ilmalämpöpumppu on yksi mikä meillä toimii älyllisesti eli voimme säätää sitä vaikka emme olisi kotona. https://www.akihalme.fi/lampopumput

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)