203 päivää talopakettikauppojen jälkeen, missä mennään?

Vuosi vaihtui ja nyt voidaan puhua, että tänä vuonna pääsemme muuttamaan uuteen kotiimme. Muuttoja on elämäämme mahtunut, sillä tämä tulee olemaan yhdeksäs asunto, jossa asumme 14 yhteisen vuotemme aikana. Tätä muuttoa odottaa kuitenkin eri tavalla kuin vuokra-asuntohin muuttoa. Ensimmäinen omistusasunto oli tietysti ikumuistoinen mutta toinen omistusasuntomme jää muistoihin aivan eri tavalla. Tässä täyttyy molempien haave omakotitalosta ja vielä, kun tästä tuli rakennusprojekti, niin tätä muuttoa ei voi olla odottamatta.

Nyt on hyvä aika palata projektimme alkuun ja muistella, mitä kaikkea on kuluneen n. puolen vuoden aikana tapahtunut.



Huhtikuu

Ensimmäinen omistusasuntomme lähti myyntiin kuun puolessa välissä. Itse vielä etsimme ”valmista”pakettia. Seurasimme Etuovea aktiiviseesti ja tutkimme eri asuinalueita. Kriteereihimme sopivaa asuntoa ei vaan löytynyt. Yhtä omakotitaloa kävimme jo katsomassa kaksi kertaa, mutta lopulta sen ongelmaksi muodostui lasten lähikoulu. Eli emme halunneet lapsiamme kouluun, missä on tehty sisäilmakorjauksia. Samalla meillä oli ajatuksena, että parempi myydä oma pois, jolloin on helpompi tehdä tarvittaessa tarjouksia, eikä tarvitse laittaa ehdoksi oman myyntiä.



Lue lisää:

Toukokuu

Yhtenä toukokuun aamuna vaimo yllätti ja kertoi katsoneensa tontteja Nokialta. Samalla hän oli kaivanut lipaston laatikosta taloesitteet, joita en ollut aikoinaan suostunut heittämään pois.


Suunnitelmat muuttuivat, kun löysimme kiinnostavan tontin ja laskelmat näyttivät sille, että pystymme rakentamaan sellaisen omakotitalon, jonka haluamme ja joka sopii budjettiimme. Etuovea, kun olimme katselleet, niin vastaavat talot maksoivat 30-60 000 € enemmän kuin budjettimme ja nämä olivat kaiken lisäksi vuokratontilla. Toukokuussa teimmekin päätöksen, että ostamme tontin ja rupeamme rakentamaan, kun saamme oman myytyä. Selvittelimme talopaketteja ja tapasimme edustajia. Toukokuun puolen välin jälkeen alkoi tapahtumaan. Juuri kun olimme saaneet tonttikaupat sovittua, saimme saman tien tarjouksen asunnostamme, joka myös johti kauppoihin.


Lue lisää:

Kesäkuu

Kesäkuussa tapahtui paljon. Noin kuukausi siitä, kun olimme päätyneet rakentamaan, meillä oli allekirjoitettu useampi kauppakirja. Olimme allekirjoittaneet oman edellisen kodin myynnin kauppakirjan, tontin kauppakirjan, talopaketin kauppakirjan ja autokatoksen kauppakirjan. Tämän lisäksi olimme neuvotelleet pankin kanssa rakennuslainan ja allekirjoittaneet lainapaperit, kuten myös väliaikaisen asuntomme vuokrasopimuksen. Nämä kaikki 6 sopimusta siis noin kuukaudessa siitä, kun päädyimme, että rakennamme.



Kauppakirjojen jälkeen alkoi rakennuslupahakemuksen valmistelu. Rakennusvirasto menisi 3 viikon päästä kiinni, joten meillä oli n. viikko aikaa hommata tarvittavat asiakirjat, jotta mahdollisuus rakennuslupaan säilyisi ennen viraston kesälomia. Kuvia varten meidän piti sopia tapaaminen Keittiömaailmaan, jotta saimme keittiön muutokset pohjakuvin.

Helmitalo sai lupakuvat valmiiksi nopeasti ja muutkin dokumentit saatiin kasaan viikossa. Vielä naapurikuulemiset ja… No tässä yhteydessä tuli ensimmäinen takapakki, joka sai aikaiseksi muutaman harmaan hiuksen, kun naapurikuulemisten aikaan selvisi, että meillä on katon kulma väärä asemakaavan vaatimukseen nähden. Helmitalo ja Kymppitallit saivat kuvat korjattua ja saimme lupahakemuksen laitettua heti juhannuksen jälkeen. Käsittelyyn jäi aikaa juuri ja juuri kaksi viikkoa ja meidän jännitys oli varmasti aistittavissa. Ensimmäinen viikko meni ja perjantaina tuli Lupapisteeseen viestiä: hakemustamme täytyi päivittää asemapiirroksen osalta.



Lupahakemuksemme ollessa vireillä, tontilla aloitettiin hommia ja maanrakennusurakoitsija aloitti pintamaan pois kuorimisen.

Lue lisää: 

Heinäkuu

Viimeisenä päivänä ennen kuin rakennuslupien myöntäminen jäi kesälomille saimme iloisen uutisen. Rakennuslupahakemuksemme oli hyväksytty. Heinäkuun alkuun saimme sovittua myös aloituskokouksen, joten hommat sai todenteolla aloittaa. Rakennusprojekti eteni tontilla pitkälti maatöiden parissa. Maanrakentaja hoiti tontin täyttöä ja itse kävin muutaman kerran täryttelemässä mursketta tiukkaan kivilohkareiden väliin.

Heinäkuun lopulla pääsimmekin jo putkien asentamiseen maahan. Samalla rakennuttajan unohduslistaan tuli merkintä. En ollut miettinyt kaupungin osuutta putkien laitossa, joten onni onnettomuudessa ja vesiliittymämme hoitui hienosti sopimuksineen ja rakentamiseen alle vuorokaudessa. Heinäkuun lopussa oli vuorossa myös palaveri sähköurakoitsijan kanssa, jossa saimme talon sähkösuunnitelman tehtyä. Tämä oli tärkeä palaveri sen suhteen, sillä tehtaalla ei ruvettaisi valmistamaan talopakettia ennen kuin tiedossa on mitä sähköjä tulee ulkoseiniin.



Heinäkuun lopulla aloimme sopimaan perustusten tekoa ja tällöin stressiä aiheutti autokatoksen perustukset. Tästä tapauksesta oppineena voisi sanoa, että myyjänä ja asiakkaana ei saa koskaan olettaa, vaan vaikka jokin asia tuntuisikin turhalta, on kaikki hyvä käydä läpi sopimusta tehdessä. Itse emme vaan olleet tätä ymmärtäneet esimerkiksi näiden perustusten kohdalla.

Lue lisää:

Elokuu

Kuun alussa ilmestyi perustusporukka ja talomme sekä autokatoksen perustukset valettiin. Pian tämän jälkeen tontille ilmestyi autokatoksen elementit odottamaan pystytystään. Ennen näiden pystytystä päästiin ensimmäisen kerran talkoilemaan kun tehtiin sisä- ja ulkotäyttöjä. Sisätäytössä pinta tasattiin oikeaan korkeuteen ja ulos levittelimme ruotaeristeet. Tämän jälkeen oli maanrakennusurakoitsijan vuoro täyttää piha-aluetta lähemmäs lopullista korkoa. Elokuun lopussa tontille kytkettiin sähköt, joten kaikki oli valmista autokatoksen ja talon pystytystä varten.



Lue lisää:

Syyskuu

Tämä kuu toi siten odotettuja muutoksia tontille. Ensin saimme talkooporukalla autokatoksen pystyyn ns. säältä suojaan. Kuun alussa alkoi talonkin saapuminen jo kolkuttelemaan ovella ja pääsimmekin tutustumaan Helmitalon tehtaalle. Tästä ei mennyt aikaakaan ja pääsimme aloittamaan syysloman talopaketin pystytystä seuraillen. Kun seinät olivat pystyssä, niin talolla kävi miehiä asentamassa ilmanvaihtoputkia sekä vetelemässä viemäputkia kuin myös vesijohtoja. Lisäksi lattiaan laitettiin eristelevyt ja raudoitus. Syyskuun loppu oli lämmin, joten päätimme vielä istuttaa nurmikon takapihalle toivossa, että piha ei olisi ihan mutavelliä sitten keväällä.


Lue lisää:

Lokakuu

Kuun vaihteessa kävi Warmian asentaja asentamassa lattiaan lattialämmitysputkiston ja alkukuusta vesikatto myös ladottiin paikoilleen. Autokatostakin päästiin jatkamaan pienen tauon jälkeen ja saimme kuun alussa ruodepuut myös toiselle puolelle ja loput tiilet nostettua katolle. Kuun puolessa välissä pääsimme itse aloittamaan varaston ulkovuorauksen sekä saimme ladottua kattotiilet katolle.  Samaan aikaan talolle ja varastoon valettiin Betoniukkojen toimesta lattiat. Lattiahan meillä tuli maakosteabetonista. Päädyimme hankkimaan keskuspölynimurin ja tämän putkien asentaminen jäi meille itselle. Nämä saimme asennettua välikatolle ennen kuin Helmitalon porukka kävi laittamassa kattoon höyrysulkumuovin ja laudoittamassa sen. Samaan aikaan talolle ilmestyivät myös ovet ja kuisti.



Lue lisää:

Marraskuu

Talvipakkasiin varautuminen alkoi. Välikatolle puhallettiin villat heti kuun alussa. Tämän jälkeen talolla hiljeni täysin. Ainoa mitä talolla sisällä tapahtui oli, kun itse kävimme siellä pelailemassa sählyä poikinen kanssa ja pohjamaalasin autokatoksen rimoja.


Aivan loppukuusta Sadex kävi asentamassa katolle katon turvatuotteet ja sadevesijärjestelmät. Itse saimme varaston seinät paneloitua lähes kokonaan. Yläkolmio jäi vielä ilman paneeleita mutta nyt tuulensuojalevyt eivät ole enää suoraan sään armoilla. Myös katto saatiin tehtyä valmiiksi kun saimme otsalaudat sekä kulmapellit paikoilleen. Vuoden 2019 talkoot päätettiin vielä laittamalla varastoon ovi paikoilleen. Nyt sekin oli valmis lumen tuloon.


Lue lisää:

Joulukuu

Joulukuun toisella viikolla pitkä odotuksemme päättyi. Sisäseinien pystytys alkoi. Parin viikon aikana väliseinät nousivat pystyyn ja jäivät odottamaan, että sähkäri tulee vetämään sähköjä.



Lue lisää:

"239"

Tuo "maaginen" luku on, se montako päivää tätä projektia on suunniteltu ja toteutettu vuonna 2019.  239 päivää ennen rakettien ampumista vaimolta tuli viesti missä hän oli katsellut tontteja ja ehdotti mitäpä jos rakennettaisiin... 

Vuosi 2019 on nyt takana. Talopaketin kauppakirjojen jälkeen vuotta kului 203 päivää. Tässä ajassa talomme valmistui välillä nopeammin ja välillä hitaammin, mutta miten monta päivää mihinkin vaiheeseen vierähti kauppakirjoista?

Päivää   Tapahtuma
    0        Talopakettikaupat Helmitalon kanssa
  13        Rakennuslupahakemus jätetty
  24        Rakennuslupa saatu
  56        Perustukset
  94        Talopaketin pystytys
  98        Ilmanvaihtoputkien asennus välikatolle
  99        Viemärit ja vesiputket lattiaan
100        Lattiaeristys 
113        Lattialämmitys putket 
125        Lattiavalu 
139        Välikaton höyrynsulkumuovi ja koolaus sekä ulko-ovet 
146        Villat puhallettu katolle
171        Katon turvatuotteet ja sadevesijärjestelmät
181        Väliseinien asennus 

Nyt odotetaan montako päivää vielä, että pääsemme muuttamaan...


Kommentit

  1. Tsemppiä odotukseen! Muistan sen tunteen kun itse päästiin muuttamaan väliaikaisasunnosta uuteen taloon, ja ennen kaikkea että saatiin kaikki omat tavarat varastosta käyttöön taas. Toivotaan että pääsette pian muuttamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uskon, että se tunne tulee olemaan ihan mahtava! Vielä vaan pitäisi jaksaa odottaa. Kivaa alkuvuotta teille!

      Poista
  2. Onneksi saitte rakennuslupahakemuksen hyväksytyksi ennen kuin jäivät kesälomille. Meillä perustustyöt alkaa keväällä. Päästään tekemään isoa varastorakennusta vihdoinkin pihallemme. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  3. Talon rakentaminen on jännää puuhaa! Oma taloprojektimme täällä Turussa on valmistunut jo vuosikymmeniä sitten, mutta nyt tyttäreni rakennuttaa omaa taloaan. Heillä pitäisi alkaa maanrakannustyöt ihan näillä näppäimillä kunhan saavat luvat vielä kuntoon.

    VastaaPoista
  4. On kyllä varmasti ihan omanlaisensa tunne muuttaa itse rakentamaan taloon. Itse en ole koskaan rakentanut, mutta tuttavani aloitteli juuri oman unelmakotinsa maanrakennushommia täällä Espoossa. Siitä itsellekin syntyi pieni kipinä pitäisikö rakentaa. Meille tuo tontin löytyminen olisi varmasti haastavinta, sillä olemme aina asuneet samalla asuinalueella ja täällä tulee harvoin tontteja myyntiin.

    VastaaPoista
  5. Meilläkin alkaa pian talopaketin pystytys täällä Pohjois-Savossa. Tähän on ollut pitkä tie, meillä kesti tuon rakennuslupahakemuksen kanssa todella pitkään. Nyt en malttaisi odottaa, että kuljetuspalvelut ajavat tontille!

    VastaaPoista
  6. Me myös olemme muuttaneet todella monta kertaa. Nyt olisi kuitenkin meilläkin haaveena talon rakentaminen. Hieman olemme jo asioita selvitelleet, mutta kuljetuspalvelu tulisi vielä löytää. Onhan se ihan erilaista, kun alkaa rakentamaan sitä omaa taloa ja pääsee aloittamaan projektin. Kiitos jakamisesta. https://www.jt-pajunen.fi/kuljetuspalvelu

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanrakennustyöt: Eteneminen ja kustannukset

Meille tuli Ecofloorin maakostea betoni: Miksi maakostea betoni?

Terassin rakentaminen: Etupihan terassi ja muutokset terassisuunnitelmiin

Kylpyhuone ja wc-laattavalinnat sekä seinäpinnat

Kymppitallin autokatoksen pystytys (osa 1)